Ik wil verantwoord afvallen...

Op het internet is een ruim aanbod te vinden over allerlei manieren van afvallen. Het internet wordt als het ware overspoeld met informatie over het onderwerp. Tja wees eerlijk wie wil er nou niet goed voor de dag komen in deze maatschappij?

Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland, de Amerikaanse tendens zet zich hier voort helaas. Ik zeg helaas omdat overgewicht een gezondheidsprobleem is. Wanneer het lichaamsgewicht overmatig hoog is zijn er risico's. Die risico's kunnen we niet zomaar onder de tafel vegen, denk aan: "verschillende hartkwalen, diabetes mellitus, gewrichtsproblemen, rugklachten, benauwdheid en ga zo maar door." Sociaal gezien kan men een negatief zelfbeeld ontwikkelen wat psychische klachten kan veroorzaken waardoor je als persoon uiteindelijk in een sociaal isolement terechtkomt.

Het beeld dat ik hier schets is natuurlijk een doemscenario en ik gun het niemand dat het zover moet komen, daarom wil ik hier wat informatie en tips geven over verantwoord afvallen.

Vaak probeert eenieder eerst zelf op een eigen manier af te vallen. Meestal wordt dan lukraak een dieet gevolgd zonder van tevoren een plan te hebben over de wijze van afvallen. Een jojo-effect is dan het resultaat met het uiteindelijke gevolg: "Een blijvende gewichtstoename."

Wat te doen wanneer je besluit af te vallen...

  • Afhankelijk van je lichamelijke toestand is het handig om eerst een huisarts te raadplegen, zeker wanneer het stadium reeds bereikt is dat je binnen de hierbovengeschreven gezondheidsrisico's valt. De huisarts kan in dat geval extra advies geven en begeleiding.
  • Bepaal voor jezelf een streefgewicht waar naartoe gewerkt dient te worden.
  • Maak een realistisch plan over wat je wilt bereiken en binnen welke termijn
  • Maak met jezelf afspraken over hoe om te gaan, wanneer het verlangen komt toch iets extra's te gaan snoepen als het even tegen zit.
  • Als je iemand in de omgeving kent die ook wilt afvallen is het handig om een buddypaar te vormen. Zo helpen jullie elkaar aan de regels te houden en is er steun wanneer het moeilijk wordt.

Neem gezonde voeding...

Je bent wat je eet is een veelgezegde uitspraak en dat is waar. De drie belangrijkste voedingsstoffen zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook tijdens een dieet blijft dat zo. Uiteraard is het belangrijk het overtollige vet kwijt te raken, maar het lichaam heeft nog steeds voldoende calorieën nodig. De spieren in je lichaam verbranden namelijk ook calorieën en daarvoor is de calorie inname nodig. De behoefte is per persoon verschillend, omdat de spierbouw en het vetpercentage procentueel verschilt. Als je weet dat 1 kilo spiermassa net iets minder dan 1 calorie per uur verbrand (0,9) in rust kan je voor jezelf een berekening maken. Dit heet ook wel BMR (Basal metabolic rate). De BMR is de waarde die het lichaam nodig heeft om te kunnen blijven functioneren, dit is belangrijk te weten tijdens het dieet. Op het internet zijn verschillende caloriecalculators te vinden om dit te kunnen berekenen. Wanneer je op de bank zit of aan het gamen bent danwel tv kijkt gaat de verbranding dus gewoon door. Dat is altijd een prettig idee, maar beweging maakt de energiebehoefte groter en dus hoort voldoende beweging altijd gecombineerd bij een dieet.

Een voorbeeld: Man van 30 jaar met een lengte van 180cm en een gewicht van 70 KG met weinig lichaamsbeweging heeft een BMR van 1721 calorieën en een totaalverbranding aan calorieën met deze levensstijl is 2065. Wanneer deze man 3 tot 5 keer in de week sport verandert de totaalverbranding in 2667 calorieën, dit scheelt dus 600 calorieën. De inname van voeding dient dus individueel aangepast te worden aan de energiebehoefte.

Tijdens het dieet kijkt men meestal naar het gewicht wat er bereikt wordt. Als deze lager is dan ervoor dan ontstaat een soort euforie van mooi dat heb ik bereikt, ik val af. Dit is niet altijd juist, belangrijker is om een vetmeting te doen. Jouw hoeveelheid vetpercentage is het belangrijkst, dit zegt meer over het effect van afvallen. Een toename in gewicht kan ook komen doordat je meer bent gaan sporten waardoor de spiergroei toeneemt. Een toename in spiergroei is niet slecht dat is gezond het maakt wel dat het gewicht ook toeneemt, omdat spierweefsel zwaar en compact is.

Onderschat het mentale component niet bij afvallen

Gewicht kwijtraken is een hoop werk en is ook mentaal uitdagend. De juiste mentaliteit is niet alleen nodig om hard te werken, maar ook om je voor te bereiden op het verliezen van gewicht. Je moet jezelf ook voorbereiden op de resultaten wanneer het gebeurd. De resultaten kunnen positief en negatief uitvallen. De manier waarop je in je vel zit bepaalt voor een groot deel wat je doet en eet. Je hebt zelf controle over wat je eet en hoeveel je eet. Chocolade is een product wat veel genuttigd wordt om jezelf goed te voelen. Alcohol is een dikmaker die veel toegepast wordt, zeker de mixjes zetten aan. Vaak is het zo dat door een verandering in je levensstijl het voedingspatroon veranderd. De vaste structuur van de dag is verdwenen en eten wordt dan even snel tussendoor gehaald. Dit kan komen doordat je van baan verwisseld bent, of dat de relatie beëindigd is. We leven in een hectische maatschappij waar veel van je gevraagd wordt en waar gepresteerd moet worden. Even gezond koken, daar is vaak geen tijd voor we halen wel wat te eten is de gedachte. De sneltrein dendert voort en jij zit er op of loopt er achteraan te strompelen. Dit is niet leuk wanneer het overgewicht in de weg zit en maakt dat je moet strompelen achter die sneltrein aan. 

Waar een wil is, is een weg

Bedenk goed dat je zelf een hoop kan veranderen echt waar. Als je echt wilt dat er iets veranderd dan lukt het ook. Je ideale figuur komt niet aanwaaien daar moet je zelf iets aan doen. Het kost enorm veel discipline en geduld om het doel te bereiken. Uiteindelijk kan je werkelijk trots terug kijken wat je toch weer bereikt hebt. Bij een goede vriendin van mij is het gelukt om af te vallen, ze is 15 kilo kwijt en bij haar is deze gewichtsafname blijvend. Ze werd gek van het gevoel alsmaar uitgelachen te worden door anderen en haar zelfvertrouwen was een stuk lager. Ze had allerei diëten geprobeerd, maar niets hielp. Ze werd er gek van uiteindelijk steeds meer aan te komen ondanks haar goed bedoelde inzet om juist af te vallen. Bij haar was het eetpatroon veranderd door een scheiding en met name de chocolade werd extra genuttigd in die tijd. Samen hebben we ons gefocust op een mentaal dieetplan. Ik zeg samen omdat ik haar buddy werd, om te helpen wanneer ze het even moeilijk had met het dieet. In zeven stappen is zij haar probleem van overgewicht aan gaan pakken en met een verbluffend resultaat. Door het mentale dieetplan te volgen werden haar patronen van voeding en de rest van haar levensstijl duidelijk, waardoor knelpunten aangepakt konden worden. Bij het mentale dieetplan hadden we ook een gewichtsconsulente die geconsulteerd kon worden. De gewichtsconsulente genaamd Katja had zulke goede adviezen en wist precies de juiste vragen aan mijn vriendin te stellen, waardoor alles voor haar inzichtelijk werd. De gewichtsconsulente was ook een extra steun in de rug en zij is oprecht geïnteresseerd in het behalen van gewichtsafname. Een echte uitkomst was het allemaal en het was plezierig om te beleven. Uiteraard zijn we tijdens het mentale dieetplan ook samen gaan sporten. Lekker cardio trainingen volgen bij de plaatselijke fitness. Alle frustraties van de afgelopen tijd eruit gooien heerlijk gewoon. Als je aan mij vraagt of het mentale dieetplan werkt dan zeg ik volmondig ja. Mijn vriendin geniet er nog steeds van en we zijn inmiddels alweer anderhalf jaar verder. Ik ben trots op haar en mijzelf dat we het zo aangepakt hebben.

Is het mentale dieetplan iets voor mij?

Het is voor iedereen persoonlijk of je wilt afvallen en hoeveel. Ook de wijze van afvallen bepaal je zelf. Ben je iemand die al vanalles eerder geprobeerd heeft zonder resultaat of met alleen maar het jojo effect, dan raad ik je het mentale dieetplan aan om deze een keer te proberen. Deze manier van aanpak is echt gericht op een blijvende gewichtsafname door verandering van je levensstijl. De gewichtsconsulente zorgt ervoor dat je verantwoord afvalt in zeven stappen. Uiteraard wordt hiervoor een bijdrage gevraagd, omdat de gewichtsconsulente er persoonlijk tijd in zet. De service die je er voor krijgt is heel netjes. Het kost een bijdrage maar de verloren kilo's is de echte winst die eruit komt. Aan jou de keuze of je achter de sneltrein aan wilt hollen of juist meereist met deze trein in de maatschappij. Het is erop of eronder en voor sommigen onder ons praten we over serieuze levensverlening als er nu niets gedaan wordt kijkend naar de gezondheidstoestand. Blijf niet aanmodderen en neem deze gok.

Klik op het MENTALE DIEETPLAN om te zien waar het over gaat. Lees het allemaal rustig door en maak later pas de keuze of het iets voor jou is. Door verder te klikken zit je nergens aan vast. Voor mijn vriendin heeft het echt gewerkt en meerderen zijn haar voorgegaan, vandaar dat ik je informeer hierover. Weg met het jojo effect en weg met die kilo's!!

Ik wens je heel veel succes en doorzettingskracht toe om je doel te bereiken. Geniet van het leven en gebruik je innerlijke kracht.

 


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK