Ben jij ook zo'n Twitter en Facebook junkie?

Ring Ring de wekker gaat, de dag is weer begonnen en het weekend achter de rug. Snel start ik de computer op. Verdorie het internet ligt eruit!! Nu weet ik niet hoe het weekend van Loesje was en hoe de zwangerschap van Suus verloopt. Ik ben benieuwd wat er op mijn horoscoopwidget staat in Facebook. Snel steek ik een sigaret op, want ik raak er gestresst van. Als ik nu een wie wat waar kon plaatsen zou het één grote hulpkreet worden. Al dagen wacht ik op een reactie van een mail van mijn vriendin die in Kenia zit. Hoe kan dat nou? Ik check met mijn smartphone of ik iets kan bereiken......... Nee de boel ligt er echt uit, wat nu?

 

Social media is net zo verslavend als sigaretten en alcohol

Dit klinkt misschien raar maar het is toch echt waar. Uit onderzoek is gebleken dat zo'n 53% inmiddels "rusteloos" wordt als één dag zonder internet en emailverkeer doorgekomen moet worden. Het checken van updates van allerlei social media is moeilijker te weerstaan dan een sigaret of glas alcohol te weigeren. Zo'n 40% van diezelfde bevolkingsgroep die meegedaan heeft aan het onderzoek zegt echt eenzaam te zijn zonder internet toegang. De groep proefpersonen bestond uit verschillende soorten mensen met een leeftijdverschil tussen de 18 en 65 jaar oud.

Wanneer ben je nou verslaafd?

Een tijdje terug keek ik naar een programma genaamd "Help mijn man heeft een hobby" In de aflevering die daar gepresenteerd werd ging het om een computerverslaving. Dit was met name door het gebruik van social media op het internet, maar ook games hielpen mee aan de verslaving bij deze man. Overdag was de man een manager van een computerwinkel en thuis aangekomen was het even snel eten en dan de rest van de tijd achter de computer chatten met eenieder die in zijn twitterprofiel was aangesloten. Zo'n 5 personen kende hij daadwerkelijk en de rest waren allemaal followers van de 300 twitteraars bij zijn profiel. Het gezin leed eronder en zijn vrouw was erg wanhopig geworden. Zijn directe omgeving werd verwaarloosd. Verbaasd zat ik te kijken hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren.

Wanneer er echt sprake is van een innerlijke drang om het internet op te gaan spreken we van cyberfrenie/ cyberaddicition, dit is inmiddels een groeiend probleem. De verslaving kan zich over het algemeen uiten binnen een van de drie hoofdgroepen: pornoverslaving, chatverslaving en gameverslaving. Soms is een combinatie mogelijk, dat zie je wel beschreven in het voorgaande verhaal. Hoofdzakelijk had de man een chatverslaving, maar ook een gameverslaving kwam erbij kijken.

Een internet verslaving sluipt er geleidelijk in, het begint vaak hobbymatig. Leuk iets nieuws proberen bijvoorbeeld op twitter een bericht plaatsen en kijken welke reacties er komen. Misschien wordt jouw tweet wel geretweet en door wie? De reacties werken als een soort beloning voor het gedrag en dat smaakt naar meer. Voor je het weet ben je langer online dan jezelf voor ogen had. Interesses voor andere dingen om jouw heen nemen af, het internet krijgt de overhand. De virtuele wereld begint eigenlijk leuker te worden dan de werkelijke wereld, want je krijgt het gevoel veel meer te kunnen bereiken online. Je zondert je af van jouw omgeving. Werken/ school is minder belangrijk en jezelf dagelijks verzorgen is ook minder belangrijk. Je gaat het huis toch niet meer zo vaak uit, want alle tijd wordt optimaal benut online. Wanneer de balans verstoort raakt en jouw innerlijke drang het overneemt ben je verslaafd. Jouw innerlijke drang gaat voort ten koste van alles wat verder belangrijk is. Andere afspraken moeten maar wijken voor jouw online bezigheden. Voor je het weet is het internet nog maar het enige plezier wat er is in jouw leven.

Herken je dit bij jezelf?

Dat is al een hele stap. Dan is het tijd om er iets aan te doen door zelf het gedrag te gaan verminderen. Maak voor jezelf een goed dag- en nachtritme. Stel je prioriteiten goed af bijvoorbeeld eerst werken, want dat is inkomen en kan jij jouw rekeningen betalen. Heb je een gezin? besteed dan eerst aandacht aan jouw gezin/ partner. Maak afspraken met jezelf en zorg dat je deze nakomt. Een voorbeeld: ga 's avonds van 20:00 uur t/m 22:00 uur het internet op en stop om 22:00 uur daadwerkelijk. Stel van tevoren prioriteiten voor jezelf wat je op het internet wilt bereiken. Maak desnoods een rooster en zet een wekker dat je de tijd niet vergeet. Als dat zelf lukt is er gewoon hoop. Lukt dit niet dan is er mogelijk een stap naar professionele hulpverlening nodig (psycholoog, ggz). Zij weten daadwerkelijk een analyse te maken in hoeverre sprake is van een verslaving en in welke mate.

Terug naar weetjes


 


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK