Wat is thee?

Thee is een warme drank gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant genaamd Camellia sinensis. Dit is een Heester waarvan de blaadjes en de knoppen gebruikt worden om thee van te maken. Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat en de plantages liggen meestal op een berghelling. De theeplant voelt zich dus het lekkerst in een warme/ vochtige omgeving om te groeien bij een temperatuur tussen de 10 en 30 graden celcius.

Thee is een populaire drank, eigenlijk de populairste drank in de wereld. Thee is van oorsprong afkomstig uit China, daar wordt thee Cha genoemd. In Nederland is thee niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Gemiddeld consumeren de Nederlanders ruim 100 liter per jaar aan thee. De grootste consumptie van thee wordt in Azië gedronken. 80% van alle theedrinkers zijn daar te vinden.

Welke factoren zijn van invloed op de kwaliteit van thee?

De groeiplaats, de bodem waar de plant groeit en het moment van plukken zijn de belangrijkste factoren die de kwaliteit van thee bepalen. Daarbij is de wijze van transport van de thee ook bepalend.  De hoogte van theeplantage bepaalt ook de kwaliteit van de theesoort. Hoe hoger de plantage gesitueerd ligt hoe beter de kwaliteit, dit komt omdat de blaadjes trager groeien dan in lagere delen. Handmatig plukken van de toppen van de plant geeft een betere kwaliteit dan machinaal geplukt.

Een theeplant kan zo'n 15 meter hoog worden en de oogst van de plantage gebeurd na ongeveer 4 jaar. De oogst kan het hele jaar door plaatsvinden. De beste kwaliteit van thee wordt geplukt tijdens een droge moesson. Bij de oogst worden alleen jonge blaadjes geplukt.

De theeplant kan lang een oogst leveren afhankelijk van het soort plant kan deze 40 tot wel 100 jaar aan oogst leveren.

De productie

Na de oogst gaan de bladeren naar de fabriek die meestal in de buurt van de plantage zelf ligt. Daar gaat het eerste proces beginnen dat is het "verflensen" van de bladeren. Verflensen betekent eigenlijk dat de blaadjes verlept en verwelkt raken onder hoge temperaturen (25 tot 30 graden celcius). Het verflensen maakt de theebladeren zacht en soepel. Dit is nodig zodat verdere verwerking van het product mogelijk is.

Na het verflensen worden de bladeren gerold. Het "rollen" van blaadjes is een bewerking om de sap vrij te maken en zo vocht te onttrekken uit de theeblaadjes. De theeblaadjes worden ongeveer een halfuur lang tussen 2 vlakken gerold die horizontaal over elkaar heen schuren. De sappen die vrijkomen bepalen de smaak en geur van de thee. Het vocht moet goed uit de bladeren ontrokken zijn omdat anders geen oxidatie mogelijk is.

Oxidatie houdt in het broeien van het blad in een oxidatiekamer. Bij het oxideren wordt gebruik gemaakt van enzymen die in het theeblad zelf aanwezig zijn. In de oxidatiekamer is een temperatuur van 25 graden Celcius aanwezig en een luchtvochtigheid van 95%. Door inwerking van de enzymen krijgt de thee zijn kleur en aroma. De tijdsduur van blootstelling bepaald het karakter die de thee krijgt. Het oxideren stopt door het blad weer te verhitten en daarna te drogen.

Naast het oxideren bestaat ook een proces genaamd "fermenteren". Bij oxideren wordt gebruik gemaakt van de bestaande enzymen in het blad. Bij fermenteren werken bacteriën en gisten uitwendig in op de theebladeren. Dit is een vergelijkbare manier als bij de productie van wijn. Door gebruik te maken van fermenteren krijg je weer een ander soort thee. De theebladeren worden als het ware gecomposteerd op een hoop en zo kunnen de bacteriën en gisten inwerken.

Het "drogen"of vuren van de thee is het laatste proces van de productie van thee. Het vochtgehalte wordt teruggebracht tot zo'n 4 tot 6%. Dit gebeurd met een temperatuur van 95 graden Celcius en zo krijgt de thee zijn bekende kleur zoals wij die kennen in de winkel.

De productie van thee is best een uitgebreid proces. Van 100 kg theebladeren blijft uiteindelijk na het verflensen, het rollen, het oxideren/ fermenteren en drogen zo'n 20 kg zwarte thee over.

Een goede kop thee zetten

Voor het zetten van een goede kop thee dien je rekening te houden met deze regels:

  • Gebruik een theezakje van 4 gram per liter kokend water of gebruik 1 theelepel losse thee per kopje
  • Verwarm de theepot eerst voor met kokend water
  • Breng koud water snel aan de kook en laat het nog even doorkoken
  • Laat de thee maximaal 5 minuten trekken zodat geen bittere smaak ontstaat
  • Thee is maximaal een uur drinkbaar 
  • Gebruik mineraal arm water (door aanwezigheid van gezamenlijk kalk en bicarbonaat in water ontstaat het bekende vieze laagje op thee)

Tot slot

Thee is geschikt om dagelijks te drinken. Het versterkt ons afweersysteem door de aanwezigheid van anti-oxidanten. Vroeger dacht men dat het een goed medicijn was tegen allerlei ziekten. Een feit is wel dat thee de schadelijke werking van vrije radicalen tegengaat waardoor het celschade en veroudering vertraagt. Thee is PH-neutraal en bevat fluoride wat weer goed voor het gebit is. Het makkelijk te verdragen om te drinken tijdens een griep. Thee geeft een verkwikkende en opwekkend effect. Over de kwaliteit van goede thee valt niet te twisten. 


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK