Waar ligt de oorsprong van "de kat uit de boom kijken"

Je hebt het vast al eens gezien, een hond die een kat najaagt en de kat doet er alles aan om weg te vluchten. Dit instinctieve gedrag duurt al eeuwen en het zal ook zeker zo blijven. Honden en katten communiceren nou eenmaal niet even duidelijk naar elkaar. Wanneer de kat veiligheid zoekt in een boom, blijft de hond onderaan de boom blaffen en de kat aanstaren. Dit blijft de hond het liefst volhouden net zolang tot de kat de schuilplaats verlaat. De hond neemt een afwachtende houding aan en blijft standvastig. Af en toe nog eens een sprong wagen richting de kat om te kijken of de kat in beweging komt. Wanneer dit lukt is dit voor de hond een soort van beloning en het jachtinstinct wordt verder geactiveerd. De hond wacht geduldig af hoe de situatie zal verlopen, maar zal blijven proberen de kat te pakken te krijgen.

Het gedrag van hond en kat heeft geleid tot een uitdrukking.

De kat uit de boom kijken is de uitdrukking die in de 17e eeuw door dit gedrag tot stand gekomen is en de betekenis ervan wil zeggen: "Een afwachtende houding aannemen om te zien hoe de gang van zaken zal zijn voordat men zich erin mengt."

Terug naar weetjes


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK