Op zoek naar een kamer

Als student is het niet altijd makkelijk om een kamer te vinden voordat de opleiding begonnen is. Zelf heb ik in het verleden moeite gehad met het vinden van een geschikte kamer. Inmiddels is op het internet een ruim aanbod aan kamers te vinden als je maar goed zoekt. Toch moet je scherp blijven opletten met de contracten die aangeboden worden en hoe de woonruimte is. Wees op tijd met het zoeken naar jouw geschikte kamer, niets is zo vervelend als dagelijks ruime kilometers heen en weer pendelen tijdens je opleiding.

Op zoek gaan naar een kamer kan heel leuk en gezellig zijn, zeker wanneer er genoeg aanbod is in jouw gewenste omgeving. Een kamer moet goed aanvoelen en sfeervol te maken zijn. De studentenperiode is over het algemeen een gezellige periode en de studentenkamer wordt vaak op allerlei memorabele manieren benut, waar je vaak aan terug zal denken. Buiten het feit dat de kamer sfeervol en goed moet voelen zijn er nog andere punten die je in de gaten moet houden bij een bezichtiging.

Enkele tips waar kritisch naar gekeken dient te worden bij het zoeken naar een kamer:

 

 1

Hoe is de toegang naar de kamer toe, heeft de kamer een directe toegang vanaf de voordeur of moet je eerst door een andere ruimte danwel kamer? Kijk waar de ruimte zich bevind, is het een zolderkamer bedenk dan dat het erg warm kan zijn in de zomer. Heeft de kamer voldoende daglicht? Voldoende daglicht scheelt elektriciteitskosten en maakt het leefklimaat niet zo depressief.

2

Hoe is de kamer verwarmd, zijn er nog gaskachels of is er een centrale verwarming? Kijk meteen of er voldoende kachels in de ruimte aanwezig zijn. Bekijk de beglazing of het enkel of dubbel glas is want dat is van invloed op de maandelijkse stookkosten. Is er een oude CV ketel of is deze redelijk nieuw? Een nieuwere ketel is zuiniger in stookkosten zeker een HR ketel.

3

Hoe is de huurprijs berekend? Is het maandbedrag een kale huur of is de prijs inclusief gas, water, elektriciteit bepaald. Zijn er nog bijkomende kosten bepaald zoals bijvoorbeeld: "huistelefoon, internet, overname kosten meubels of vloer." Wanneer gas/water/licht gezamelijk bepaald wordt met meerdere bewoners vraag dan op welke kosten "jij" moet rekenen met de kamer die je bekijkt.

4

Wie wonen er nog meer in het pand? vraag daar ook bij wat deze mensen doen of ze werken studeren etc. Soms is er iemand bij die nachtdiensten draait, dit is van invloed op jouw vrijheid wat betreft geluid en dergelijke. Soms wordt een kamer verhuurd door een hospita, hier is niets mis mee maar zelf had ik altijd het idee dat je dan sneller een huurconflict kan krijgen omdat je meer bij elkaar op de lip zit.

5

Komt de huurprijs overeen met het wettelijke puntensysteem van maximale huur? Informatie over het puntensysteem kan je HIER vinden. Op welke datum gaat je overeenkomst van het huurcontract in en wat is de duur van het contract?

6

Heb je een eigen wastafel op de kamer? Dit scheelt een hoop irritatie wanneer iedereen tegelijk opstaat en onder de douche wilt. Met een eigen wastafel kan je snel wassen scheren etc. en loopt niemand je direct in de weg. Zo kan je gemakkelijker je eigen tijd indelen.

7 Heeft het huis een eigen fietsenberging? Dit is handig om je fiets veilig kwijt te kunnen. Bekijk ook hoe het openbaar vervoer in de buurt geregeld is, indien je pech hebt met de fiets. Bekijk hoe de buurt is en kijk of deze veilig is wat betreft de omgeving. 


Waar kan je een kamer vinden?

  
Inschrijven bij:

http://www.vrijeverhuur.nl/  http://www.huurconcept.nl/  http://www.studentenkamers.nl/ 

 http://kopen.marktplaats.nl/huizen-en-kamers/kamers-te-huur/c2771.html

 

 Zoals bij alle bemiddelingsbureau's kost het uiteraard inschrijfgeld.

 


 

    

Kamer Amsterdam

Kamer Delft

Kamer Eindhoven

Kamer Enschede

Kamer Groningen

Kamer Leeuwarden

Kamer Maastricht

Kamer Rotterdam

Kamer Utrecht

Kamer Wageningen

Kamer Zwolle

 

 


 

 

 


 


Manieren om te zoeken:

Via een bemiddelingsbureau zoeken gaat het snelst. Het nadeel van een kamer zoeken middels een bemiddelingsbureau (zoals hierboven) is dat het in het begin extra geld kost voor de service. Het grote voordeel is dat je weinig stress hebt van het zoeken naar een kamer die jou ook bevalt. Ook zijn de huurcontracten degelijk, omdat de bemiddelingsorganisaties hier van tevoren goed naar kijken. Zo'n organisatie wil een goede naam hebben en vooral houden.

Een andere manier is via een student die eerder de kamer bewoond heeft die je kan overnemen. Hij of zij kent de woning goed en voor de verhuurder is dan ook meer bekend om wat voor een persoon het gaat. De voor en nadelen komen dan meestal goed naar boven en bruikbare tips van de voorgaande huurder kan je gelijk mee nemen.

Bekijk de lokale krant naar advertenties en ook bij supermarkten is het een en ander te vinden. Daar kan je ook je eigen bericht plaatsen dat je op zoek bent naar een kamer. Veel mensen die boodschappen doen bekijken toch snel even de kaartjes met advertenties voordat ze verder gaan na het winkelen.

Wanneer je een kamer gevonden hebt denk dan ook aan: 

Het afsluiten van een inboedelverzekering, dit is handig om waardevolle spullen die je in de kamer hebt te verzekeren tegen o.a. diefstal, schade, brand, storm.

Schrijf je in bij de gemeente waar je gaat wonen en vraag uitwonende beurs aan indien je er recht op hebt.

Verder heb je ook rechten als huurder:

Soms heb je recht op huurtoeslag, dit is afhankelijk van meerdere situaties. De regels rondom het krijgen van huurtoeslag is te vinden op www.toeslagen.nl Je moet in ieder geval een zelfstandige woonruimte hebben, waarvan de huur boven de 190,- euro is.

Je hebt recht op huurbescherming, wat betekent dat je niet zomaar je kamer uit gezet kan worden en op straat staat.

Je hebt het recht op privacy, wat betekent dat je verhuurder niet zomaar zonder toestemming jouw kamer op mag komen. Gebeurd dit toch, dan mag je zelf het slot op je kamer veranderen.

Voor meer informatie over huur kijk hier......

 

 

 

 

 


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK