Meten is weten

Schat pak jij de centimeter even, dan kan ik meten hoe lang de schutting in de tuin moet worden. 7 meter schutting heb ik nodig en 9 palen van 1,8 meter. Kijken we straks ook nog even rond voor laminaat voor een oppervlakte van 50 vierkante meter. Tja het is niet niks zo'n verbouwing in en rondom een woning. Een wijze uitspraak die we kennen om een klus te klaren is: "Meten is weten." Goed meten scheelt een hoop fouten maken en door nauwkeurig te werken bespaar je geld uit omdat je geen onnodige kosten maakt aan verbruik van restmateriaal. 

Hoe ver is het rijden naar de bouwmarkt schat? Ongeveer 4 kilometer dus we zijn er zo. 

De maataanduiding meter

Inmiddels is het de gewoonste zaak om de maataanduiding meter te gebruiken en eigenlijk staan we er niet meer bij stil hoe vaak we er gebruik van maken. De maataanduiding meter is een gestandaardiseerde basiseenheid voor lengte. Andere gestandaardiseerde basiseenheden die we verder nog kennen vallen onder de groepen: "massa, tijd en overige." Een meter is dus een vast gegeven dat is duidelijk, maar hoe zijn we nou aan dit vast gegeven gekomen?

Het ontstaan van de meter

Anno 1791-1792 trokken twee wetenschappers (astronomen) vanuit Parijs naar Duinkerken en Barcelona voor een nauwkeurige landmeting uit te voeren. De afstand die van duinkerken naar Barcelona gemeten was werd gebruikt om de omtrek van de aarde te kunnen berekenen. De berekening van de omtrek werd uiteindelijk gebruikt om de meter te kunnen berekenen. Dit is het 10-miljoenste deel van de lengte van de meridiaan (lijn) die van de noordpool tot evenaar dwars over Parijs loopt. De wetenschappers wilden zo een universele lengtemaat creëren genaamd de meter. Er werd een staaf bestaande uit een legering van 90% platina en 10% irridium vervaardigd welke exact de lengtemaat van een meter bedroeg op de smelttemperatuur van ijs. Helaas bleek er een rekenfout gemaakt te zijn in de afplatting van de aarde waardoor de staaf 0,2 mm te lang was. Uiteindelijk werd in 1889 de werkelijke meter gemaakt. De staaf (ontwikkeld in 1889) wordt nog steeds bewaard in Parijs in het: "Bureau International des Poids et Mesures (internationaal bureau voor gewichten en maten).

Inmiddels dankzij nieuwe lichttechnieken met behulp van onder andere kryptonlasertechniek en bijbehorende kryptonmeter, weten we welke afstand licht aflegt in één seconde. De lengtemaat meter is nu bepaald door de afstand die het licht in één seconde aflegt te delen door het getal 299.792.458. Op deze wijze is de lengtemaat meter nu het nauwkeurigst bepaald, uiteraard gebeurd zo'n meting in een natuurkundig laboratorium. 

Terug naar weetjes


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK